حافظه کوتاه مدت[1] و حافظه بلند مدت[2] دو دسته وسيع از حافظه ها در انسان می باشند. حافظه کوتاه مدت (حافظه کاری[3]) به صورت موقت رويدادهای تجربه شده را نگه میدارد. اين رويدادها يا در حال پيشرفت هستند و يا چند ثانيه پيش اتفاق افتاده اند . حافظه بلند مدت تجربه ها را برای دوره زمانی طولانی تری (دائم) نگه می دارد. اين حافظه می تواند به دو نوع تقسيم شود: حافظه اظهاری[4] و حافظه رويه ای[5]. حافظه اظهاری «دانش صريح را که ما می توانيم آنرا بيان کنيم و نسبت به آن آگاهی داريم» نگه می دارد. حافظه رويه ای «دانش چگونگی انجام چيزها را که اغلب ضمنی است» نگه می دارد. حافظه اظهاری به دو نوع حافظه رويدادی و حافظه معنايی تقسيم می شود.
حافظه رويدادی
حافظه رويدادی به عامل اجازه می دهد که رويدادهای مربوط به شرح حال خود[6] را به ياد بياورید. حافظه رويدادی می تواند شامل سه مرحله زير باشد :
- رمزگذاری[7]: اطلاعات يک رويداد برجسته و با اهميت را به حافظه می فرستد . برای تعيين اهميت يک رويداد، می توان از شدت هيجان استفاده نمود.
- ذخيره سازی[8]: به نگهداری داده ها در حافظه در طول زمان بر می گردد.
- بازيابی[9]: تجربه ها را برای استفاده های بعدی به حافظه کاری فراخوانی میکند . بازيابی می تواند عمدی يا خود به خود انجام شود. در بازيابی عمدی، حافظه کاری اطلاعات را از حافظه در خواست می دهد. اما در بازيابی خود به خود، اطلاعات حافظه به وسيله فرآيندهای ديگری به حافظه می آيند.
شدت هيجانی که يک شخص در هنگام يک تجربه احساس می کند، می تواند بازيابی آن تجربه را از حافظه رويدادی مورد تأثير قرار دهد. حافظه رويدادی را می توان به عنوان يک روش يادگيری ماشين در نظر گرفت که:
(1) دارای حافظه است.
(2) هر دو پاسخ درست و غلط سيستم به عنوان تجربه در نظر گرفته می شوند.
(3) اضافه شدن هر تجربه بازيابی تجربه های ديگر را تحت تأثير قرار می دهد.
حافظه معنايي
هر چند که وجود حافظه معنايی و تمايز آن از حافظه رويدادی مورد بحث واقع شده است، حافظه معنايی به صورت عمومی از حافظه رويدادی جدا در نظر گرفته می شود و شامل «يک شبکه از وابستگی ها و مفهوم هايي است که دربرگيرنده دانش پايه ای ما از معنی کلمات، دسته بندی ها، حقايق، گزاره ها و شبيه آن» می باشد. بر خلاف حافظه رويدادی، حافظه معنايی تجربه های شخصی را نمايش نمی دهد ؛ بلکه شامل حقايقی مانند : «تهران پايتخت ايران است» می باشد. حافظه معنايی همچنين شامل دانش های عمومی ای می باشد که از تجربه های شخصی (حافظه رويدادی) انتزاع گرفته شدهاند. انتزاع تجربه ها شامل «پاک کردن بسياری از جزئيات دريافتی و نگهداری رابطه های مهم بين آنها»می باشد. حافظه معنايی به حافظه رويدادی برای رمزگذاری و ذخيره نياز ندارد اما بسياری از عملگرهای حافظه رويدادی به حافظه معنايی وابستگی دارد. «پيشنهاد داده شده است که حافظه های بلند مدت رويدادی و معنايی در طول بازيابی با يکديگر تعامل می کنند». يک عامل با حافظه رويدادی تجربه ها را به ياد می آورد و يک عامل با حافظه معنايی اطلاعات عمومی را می داند.
تهیه شده در واحد تولید محتوای شناخت مگ
[1] Short-term memory
[2] Long-term memory
[3] Working memory
[4] Declarative
[5] Procedural
[6] Autobiographical
[7] Encoding
[8] Storage
[9] Retrieval
عالی بود ممنون
کانال تقویت حافظه و روشهای مطالعه برای دوارن امتحانات
https://t.me/joinchat/AAAAAE41U26Kda9ytn_44g