قصه هوش مصنوعی در ایران :
همانطور که در مقاله (هوش مصنوعی و کاربرد های آن ) مفهوم هوش همواره یکی از جذابترین و تقریبا پیپچیده ترین مفاهیم بوده و هست . از آنجایی که علم متعقد است که جایگاه هوش مغز است انسان همواره در جستجوی کدگشایی عملکرد این عضو اسرارآمیز بدن بوده است امروزه علم تقریبا به این میزان از بلوغ رسیده است که بتواند ماشین ها و ابزاری بسازد که هوشمندانه عمل کنند به عبارت دیگر بشر توانسته است هوش مصنوعی تولید کند.مانند دیگر کشورها ایران نیز قصه خودش را دارد. پروفسور کارو لوکس پدر هوش مصنوعی ایران و یکی ازچهره های ماندگار علمی در کشور با ایجاد مرکز”کنترل و پردازش هوشمند” در دانشگاه تهران این علم را رسما پایه گذاری کرد پروفسور لوکس، بیش از ۱۵۰ مقاله در مجلات معتبر و ۳۰۰ مقاله در کنفرانسهای علمی ارایه کرده است.عمده فعالیت او در خصوص منطق فازی ،مدل های عاطفی و پیش بینی سری های زمانی بود . او بیش از 450 مقاله معتبر و علمی را در حوزه هوش مصنوعی به چاپ رساند. متاسفانه و در کمال ناباوری ایران در تیرماه 1389 این دانشمند عزیز را برای همیشه از دست داد و جامعه علمی کشور ناچار شد با این محقق و استاد برجسته وداع کند اما تلاش های او و شاگردانش سبب شد طی چند سال هوش مصنوعی در ایران به رتبه سیزدهم جهان دست پیدا کند.
آیا می دانستید هوش مصنوعی درایران رتبه 13 جهان را دارد؟
به یاری پژوهشهای گسترده دانشمندان علوم مرتبط، هوش مصنوعی تاکنون راه بسیاری پیموده است. در این زمینه، تحقیقاتی که روی توانایی آموختن زبانها انجام شد و همچنین درک عمیق از احساسات، دانشمندان را در پیشبرد این دانش کمک زیادی کرده است. یکی از اهداف متخصصان، تولید ماشینهایی است که دارای احساسات بوده و دستکم نسبت به وجود خود و احساسات خود آگاه باشند. این ماشین باید توانایی تعمیم تجربیات قدیمی خود در شرایط مشابه جدید را داشته باشد و به این ترتیب اقدام به گسترش دامنه دانش و تجربیاتش کند. در سالهای اخیر در ایران هم علوم و مهندسی رایانه و هوش مصنوعی بهویژه در دانشگاهها توسعه چشمگیری پیدا کرده است. تعداد مدارک منتشر شده پژوهشگران ایرانی ثبت شده در «آیاسآی» در رشته هوش مصنوعی در سال ۲۰۱۳ میلادی بیش از ۷۰۰ است. میزان نشر آثار علمی در دانشگاهها و مراکز پژوهشی، رتبه ایران را در بین کشورهای جهان به طور قابل ملاحظهای ارتقا داده است. در حال حاضر با افزایش تعداد مقالات «آیاسآی» در رشته هوش مصنوعی در کشور، ایران دارای رتبه ۱۳ جهانی در این رشته است.
دانشگاه ها و هوش مصنوعی در ایران:
در دانشگاه ها، هوش مصنوعی در ایران یکی از گرایشهای مهندسی رایانه است. موضوعهای متنوعی در این رشته دانشگاهی مورد بررسی قرار میگیرند. از جمله شبکههای مصنوعی، هوش مصنوعی پیشرفته، تئوری فازی و پردازش تصویر
هدف از دوره های هوش مصنوعی در ایران ، تربیت کارشناسانی است که در زمینه تحلیل و طراحی، ساخت و راهاندازی دستگاهها و مجموعههای سختافزاری جدید، بررسی و شناخت مجموعههای سختافزاری و نرمافزاری موجود، نگهداری، عیبیابی، تعمیر، اصلاح و توسعه روشها و فناوریها فعالیت کنند.
بهطور عمده در این گرایش به ساخت سیستمهای هوشمند و رباتیک پرداخته میشود.
تهیه و تنظیم : هانا بهرامی